mandag 6. oktober 2008

In Paris. In Love. In Trouble

Forfatter: Sanderson, Catherine
Titel: Petite Anglaise
År: 2008

Denne boken ble jeg bedt om å lese av en venninne som mente at jeg måtte lese den ettersom jeg leste blogger. Petite Anglaise begynte som en blogg og selve boken omhandler hennes første to år som blogger - altså en slags memoir. Sanderson er en engelsk kvinne som bor i Paris og skriver om kulturelle forskjeller; eller slikt begynte det. Så begynte hun å skrive om seg selv, sin franske samboer - Mr Frog - og deres datter -Tadpole. I online møter hun mange andre bloggere også Jim in Rennes, som hun ender med å innlede et forhold til og hun ender med å gå fra Mr Frog.

I britiske medier blir boken omtalt som "Bridget Jones in Paris". Petite drikker like mye som Bridget, er like godhjertet som Bridget og gjør like mange blundere som Bridget, men hun er mor og hun har mye sex. Sanderson er en god bloggskribent, for hun er god til å se humoren i øyeblikksepisoder, men boken blir for mye en utlevering. De postene hun skriver nå er koselige og uskyldige, men jeg skjønner at mange lot seg fascinere av hennes online sjekking. Det som overrasker meg mest er at hun er så utleverende tiltross for at hun er voksen. Det er mer overraskende at en 38-åring utleverer seg selv og skriver om seg selv flere ganger om dagen enn at en 17-åring gjør det.

Cathrine Sanderson er også bloggeren som fikk mye medieomtale i avisene i 2006 fordi hun ble sagt opp fordi hun hadde bloggen petite anglaise. Arbeidsgiveren hennes mente at hun omtalte dem for for mye og hun hadde jo også skrevet i bloggen sin hvordan hun hadde skulket unna jobben for å være med kjæresten sin. Sanderson hadde anonymisert alt i bloggen og skrev bloggen hjemme eller i død tid på jobben. Saken kom opp i fransk arbeidstribunal og hun vant og fikk økonomisk kompensasjon. Boken - eller memoiren - slutter like før hun blir sagt opp, så boka er bare en chick lit. Og romanen hun skriver på nå skal også være det. Men hadde det ikke vært mer interessant om hun skrev noe om ytringsfriheten ved å blogge?

Ingen kommentarer: