Forfatter: Plath, Sylvia
Tittel: The Bell Jar
År: 1963
Dette er en bok som lenge har vært på leselista. Jeg har vært fascinert av Plaths lyrikk, men også av hennes liv og forhold til Ted Hughs. Boken rasket jeg til meg på et loppemarked for omtrent to år siden. Jeg synes denne utgaven er lite passende til boka og liker første utgaven bedre. Min første side sier sensuell dramatikk, mens en glassklokke heller er noe innestengt skummelt.
Første inntrykk er viktig. Både visuelle som i format og omslag, men også fordommer eller forkunnskap. Av denne boken forventet jeg at den skulle være poetisk og dyster. Jeg tror bildet skapte seg etter å ha sett filmen Sylvia om Plaths liv. Dessuten hadde jeg en vrangforestilling om at dette var et ungdomsverk. I tillegg er det ikke lenge siden jeg diskuterte den norske tittelen Glassklokken. Glassklokke kan virke som en skjør liten bjelle til å henge på juletreet, men her skal det jo være mer en osteklokke som stenger luft ute. Både tanken om skjørhet og om innestengthet kan jo være passende for en bok om selvmordsforsøk, men her er det nok innestengthet som er i fokus.
Det var fakta og ikke leseropplevelsen som endret villfarelsen min om at det var et ungdomsverk. Boken preg av at hovedpersonen er omtrent tjue år gammel. Den første halvdelen av boken er lystig og forteller om ungdomsliv i New York. Min tro på at boken skulle være dyster slo dermed ikke til. Selv etter at innestengtheten kommer er ikke boka dyster, men heller stille, veldig stille.
Boken er poetisk, men ikke til den graden jeg hadde forventet. Plath er veldig god på metaforer, skildringer og bilder, men disse kommer bare stykkevis. Jeg tror det også er derfor jeg ikke får en dyster følelse. Det virker som hovedpersonen - og forfatteren - har en kjølig distanse til selve handlingen. Jeg har prøvd å tenke at den likegyldige distansen er en måte å beskrive livet inne i glassklokken, men jeg klarer ikke helt å få det til å stemme. Det er aldri nok beskrivelse til at jeg virkelig får en klaustrofobisk følelse. Det jeg sitter igjen med er at dette er en fortelling Plath gjerne ville meddele, men så tørr hun ikke gå hele veien sammen med leseren. For hvis tankene og følelsene hennes ikke er er mer kompliserte enn de som kommer frem i boken er det vanskelig å skjønne hvorfor selvmordsforsøket skjer. Det virker altså som om glassklokken ikke er helt tett.
På den andre siden likte jeg lettheten og distansen - det gjør kanskje boken til tidstypisk for tidlig 1960-tall. Men i så fall er det i kontrast til tittelen. Leseropplevelsen var blandet, men allikevel mest positiv.
En deilig sommerdag på Seinens bredd
for 3 måneder siden
4 kommentarer:
Plath fikk kritikk da boka kom ut for akkurat det du peker på; at det er vanskelig å skjønne hvorfor Esther tar selvmord.
Plath er en av mine yndlingsforfattere, men det er diktene hennes jeg er opptatt av først og fremst - fint å høre at du også liker dem.
Interessant å lese, Kristine. Eg har jo også denne boka på leselista, men har ikkje kome så langt. Blir spennande å sjå om opplevingane våre samanfell.
Tror kanskje det begynner å bli på tide å lese noe av Plaths lyrikk igjen. Det begynner å bli en stund siden sist.
Jeg gleder meg til du har lest boken, Aina. Tror du vil like noe av den poetiske prosaen
Kan også anbefale dagbøkene hennes og brevene hjem, pluss en del av prosaen som er samlet i "Johnny Panic and the Bible of Dreams", blant annet noen essay omm skriving, om oppvekst, om Amerika m.m. Jeg har ikke lest "Johnny Panic" fra perm til perm, det er en ganske broket samling. Men diktene er jo best da.
Legg inn en kommentar