søndag 13. juli 2008

Skugga-Baldur ut av skyggen


Forfatter: Sjón
Tittel: Skugga-Baldur. Et folkeeventyr
År: 2005

Det var i jakt på spennende nordiske forfattere jeg kom over Sjón og ble fascinert av det jeg leste om Skugga-Baldur. Derfor var jeg rask til å foreslå boken til lesesirkelen og den ble enstemmig vedtatatt som juli-boken - både fordi den hørtes spennende ut og fordi 125 sider virket forlokkende lett. Da jeg fikk tak i boken og fikk se den minimalistiske forside illustrasjonen ble jeg litt skuffet, for det var ikke slik jeg forventet å se en historisk roman om en naturvitenskapsmann. Men etter å ha lest boken virker illustrasjonen meget passende.

Selv om jeg hadde høye forventninger til boken var jeg ikke sikker på hvilke forventninger jeg hadde. Boken er veldig original og derfor spiller det ingen rolle hvilke forventninger man har. Man kommer til å bli overrasket og fascinert. Og jeg er fortsatt fascinert, nå et par uker etter at jeg leste boken. Boken er liten og lett å ha i lommen, men tung og tankevekende i den litterære verden. Den fortjente absolutt Nordisk Råds Litteraturpris.

Boken er poetisk og består for det meste av skildringer. Allikevel har den en sterk fremdrift og denne kombinasjonen er veldig interessant og meget imponerende. Handlingen strekker seg over noen dager i 1883 og er delt inn i fire deler som gjør at man hopper frem og tilbake i handlingen. Det er å personer, men de har stor invirkning på hverandres liv; naturvitenskapsmannen Fridrik B. Fridjónson, den avdøde kvinnen Abba med Downs syndrom, gårdsgutten Hálfdán, presten Baldur Skuggason "Skugga-Baldur" og en listig rev. I Nordisk råds litteraturpris' begrunnelse står det;
Skugga-Baldur balanserer fint på grensen mellom poesi og prosa. Romanen vever motiver sammen fra islandske folkesagn, romantisk fortellerkunst og en fascinerende historie, hvor nåtidens etiske spørsmål trer frem.
Dette er en meget presis beskrivelse av boken. Det poetiske gjør at boken er meget fortettet og det gjør det hele til en intens lesesopplevelse. Parallet med det poetiske er Abbas mysterium ernoe som blir drevet frem av kriminallitteraturens personer, kort tid og dårlig vær. Og midt i dette kommer personene meget godt og presist frem. Deres dilemma er er relevante også uten for Island på slutten av 1800-tallet.

Denne boken må bare anbefales på det sterkeste.

3 kommentarer:

leselama sa...

Høres ut som om dette er en anbefaling det kan være vel verdt å følge!

kristine sa...

Dette er virkelig sommerens bokanbefaling fra meg. Jeg har fått flere til å lese den og alle er fascinert.

leselama sa...

Solgt! ;-)

(Denne MÅ leses! Definitivt!)